Lange tijd leek een solo-les om de zoveel tijd de standaard in het vocaal-land. Tegenwoordig ontdekken steeds meer mensen de vele voordelen van zangles in groepsverband. Een bonus: Vooral als je wilt werken aan meer zelfvertrouwen, zijn de groepslessen een aanrader. Lees hieronder de 5 redenen waarom je weleens een cursus of een groepsles wilt proberen:

Kijk bij “lesaanbod” voor de actuele cursusaanbod van zangcursussen en 1-daagse workshops.

Zangcursus21. STRUCTUUR EN CONTINUÏTEIT

Een zangcursus biedt een stokje achter de deur en structuur die nodig zijn om je leerdoelen te behalen. Je doet ook ervaring op met het zingen voor anderen. Je zult merken dat je juist door te werken met, en luisteren naar andere zangers en zangeressen, je je eigen stem beter leert kennen én bouw je aan zelfvertrouwen. Hoe wordt het nog beter?

2. JE LEERT MÉÉR MET EN DÓÓR ELKAAR  Wist je dat er zoiets als spiegelneuronen bestaan? Door observatie leer je meer dan tijdens gewone privélessen. Cursisten merken doorgaans dat ze meer oppikken tijdens zanglessen en dat ze de leerstof beter onthouden. Er is meer ruimte voor reflectie, discussie en herhaling die nodig is om de leerstof eigen te maken. Het werken in groepsverband biedt bovendien extra steun en motivatie om gezamenlijk en individueel de gestelde leerdoelen te bereiken. Én het is gezellig!

3. VEEL INDIVIDUELE AANDACHT   Om veel individuele aandacht te garanderen werken we met kleine groepen. Daarnaast zijn alle cursussen inclusief solo-zang, waarbij gewerkt wordt aan de wens van de individuele deelnemer. Aan het begin van iedere de cursus wordt er bij jouw wensen en leerdoelen stilgestaan.

4. POSITIVITEIT!    Zingen voor anderen is spannend. Dit kan ik mede uit eigen ervaring beamen. Daarom staat mij positiviteit en het creëren van een veilige leeromgeving voorop. We volgen les of nemen een cursus omdat we iets nog niet kunnen of het beter willen leren. Fouten maken hoort daarbij en juist daar liggen de kansen om onszelf te laten ontwikkelen! De nadruk zal altijd liggen op wat goed gaat. Een bonus: Vooral als je wilt werken aan meer zelfvertrouwen, zijn de groepslessen een aanrader.

5. KAROZANGSCHOOL WERKT VOLGENS DE BEPROEFDE CVT-GROEPSMETHODIEK    De lessen bestaan uit theorie, solo-zang en groepsoefeningen. Bij de Complete Vocal Institute in Kopenhagen, wordt er uitsluitend gewerkt met deze vorm van lesgeven. Overtuigd van de positieve werking van deze methode en de behaalde resultaten, wil ik mijn leerlingen en cursisten dezelfde ervaring bieden.

Zingen voor anderen kan erg spannend zijn

We volgen les of nemen een cursus omdat we iets nog niet kunnen of het beter willen leren. Fouten maken hoort er bij, en juist daar liggen de kansen om onszelf te laten ontwikkelen! De nadruk tijdens de lessen zal altijd liggen op wat goed gaat.

Belangrijke notitie over het toepassen van smaak: Overeenkomstig met het gedachtegoed van CVT, doet de individuele smaak van de docent bij het lesgeven er niet toe.  Het uitgangspunt is wat jíj wilt en hoe jíj wilt klinken: het is de taak van de docent om jou hierbij te helpen.

Het is belangrijk dat de leerling zelf over zijn/haar leerdoelen nadenkt. Zo blijf het leren in dienst van jouw eigen creativiteit en niet dat van een ander. Moeilijk om mee te beginnen? Ik geef graag advies over het effectief stellen van je eigen leerdoelen.

Bij de Complete Vocal Institute in Kopenhagen, waar ik mijn opleiding volg, wordt er uitsluitend gewerkt met deze vorm van lesgeven. Overtuigd van de positieve werking van deze methode, en de behaalde resultaten, wil ik mijn leerlingen dezelfde ervaring bieden.

Met muzikale groet      – Karo 🙂

Zangcursus HaarlemSchermafbeelding 2016-07-13 om 11.11.03