faq

Q: Wat is Complete Vocal Technique (CVT)?

Q: Ik kan niet kiezen: groepsles, cursus of toch privé coaching?

Q: Ik heb nog nooit zangles gehad. Is het te laat om te beginnen?

Q: Geef je zangles ook aan kinderen?

Q: Verandert zangles mijn zangstem?

Q: Zijn effecten zoals distortion en growl slecht voor je stem?

Q: Locaties en bereikbaarheid – Zangles in Haarlem & Hoofddorp

Q: Hoe betaal ik voor de lessen? Kan ik in termijnen betalen?

 Q: Wat is Complete Vocal Technique (CVT)?

Complete Vocal Technique, kortweg CVT,  is een vernieuwend zangmethode ontwikkeld door de Deense Catherine Sadolin. Uitgaande van de overtuiging dat alle soorten klanken veilig te produceren zijn zonder de stem te beschadigen, doet ze al meer dan 25 jaar onderzoek, in samen werking met wetenschappers, naar stemtechniek.

CVT biedt een nieuwe manier om naar stemgebruik te kijken met heldere terminologie en concrete aanwijzingen. Zingen hoeft niet moeilijk te zijn!

In 2005 startte ze de Complete Vocal Institute die vandaag de dag het grootste zanginstituut voor professionele en semi-professionele zangers in Europa is. Haar methode wordt gebruikt zowel door docenten, professionele artiesten als KNO-artsen.
Terug naar boven


Q: Ik kan niet kiezen: groepsles, cursus of toch privé coaching?

Welke lesformaat het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke doel en wensen.

Privé zangles is raadzaam als je goed weet waar je aan wilt werken en een stukje begeleiding wilt om je doel zo snel mogelijk te behalen. Tip: Wil je werken aan meer zelfvertrouwen, kies dan juist voor een lesformaat in groepsverband!

Als je net begint met zangles, kan het zijn dat je nog niet zo goed weet wat je doelen zijn. Tijdens een proefles kunnen we hier samen bij stil staan. We kijken samen naar je leerdoelen en waar ik jou mee kan helpen en passen we de lesplan hierop aan.

Gemotiveerde zangers raad ik eerst de cursus “Cursus Zangtechniek en solozang” aan. Ervaring leert dat zangers na deze cursus meer zelfredzaam zijn en meer hebben aan een eventuele privé-coaching.

Zangcursus is een leertraject van bepaalde duur en de lessen bestaan uit theorie, solozang en groepsoefeningen. Tussen de lesdagen wordt er huiswerk meegegeven. Afhankelijk van de type cursus wordt er dieper ingegaan op onderwerpen zoals zangtechniek, optreden, interpretatie, zenuwen, enzovoort.  Lees hier meer over zangles in groepsverband of bekijk bij het lesaanbod de verschillende cursussen.

Groepsles, ofwel Masterclass – eens wat anders dan privé zangles! Het voordeel van groepsles is dat je veel meer leert. De spiegelneuronen worden actief waardoor je alleen al door kijken leert en je krijgt meer herhaling van de leerstof. Je wordt betrokken bij de oefeningen tijdens de masterclasses en je doet ervaring op om hoe het is om voor anderen te zingen.
Terug naar boven


Q: Ik heb nog nooit zangles gehad. Is het te laat om te beginnen?

Je bent nooit te laat/ te oud om te beginnen met zangles. Iedereen heeft hetzelfde stemapparaat en dus in principe dezelfde mogelijkheden om zijn/ haar zang te verbeteren. Goede zangtechniek is veelal een kwestie van veel oefenen en ontwikkelen van gezonde stem-gewoonten. Soms moet er juist veel aandacht besteed worden aan het afleren van slechte gewoonten. Bewust worden over wat je doet en hoe je het doet is van groot belang! KaroZangschool helpt jou hierbij op weg.
Terug naar boven


Q: Geef je zangles ook aan kinderen?

KaroZangschool geeft zangles aan kinderen vanaf 12 jaar oud. Voor kinderen onder deze leeftijd kan de muzikaliteit en zangtechniek het beste op een speelse wijze ontdekt worden. Dat kan goed bijvoorbeeld bij een muziekclub of een koortje!
Terug naar boven


Q: Verandert zangles mijn zangstem?

A: Overeenkomstig met het gedachtegoed van CVT, werkt de docent “zonder smaak”. Dat wil zeggen dat het persoonlijke klankideaal van de docent er niet toe doet en er respect is voor ieders unieke geluid. Uitgangspunt van de lessen is wat jij anders/ beter wilt leren.

In het algemeen kun je van zangles verwachten: een verbetering in de stabiliteit van de klank, beheersing van bereik en bewustwording van de mogelijkheden van de stem.

Wel kan de zanger de wens hebben om de stijlelementen of klankkleur behorende bij een bepaalde muziekstijl eigen te maken.  Ook in dit geval werken we op basis van bewust zijn van de werking en de mogelijkheden van de stem. Niet “veranderen” maar “méér kunnen” is de motto.
Terug naar boven


Q: Zijn effecten zoals distortion en growl slecht voor je stem?

Effecten zoals distortion en growl worden niet op het niveau van de stembanden geproduceerd. Een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat effecten volkomen veilig zijn, mits goed uitgevoerd. Iedereen kan effecten leren!

Vele effecten komen spontaan en van nature voor wanneer we ergens emotioneel op reageren. In zang pas je effecten toe om elementen van de songtekst en interpretatie extra te benadrukken. Bewust toepassen van effecten vergt vaak oefening. In de basis wordt er altijd uitgegaan van “een gezonde klank” onder het effect. Het leren begint dan ook vaak met het oefenen en bewust worden van de basis principes van gezond stemgebruik.
Terug naar boven


 Q: Locaties en bereikbaarheid – Zangles in Haarlem & Hoofddorp

Privélessen in Haarlem worden gegeven bij studio van Merlijn Theater Producties, de Droomfabriek, Florestraat 14. Privélessen in Hoofddorp worden gegeven bij eigen lesruimte aan huis, Westerschelde 59. Beide locaties zijn goed bereikbaar per OV en eigen vervoer en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Groepslessen worden gegeven bij Merlijn Theater Producties, de Droomfabriek, Florestraat 14  in Haarlem, en bij Podium Duycker, Raadhuisplein 5 in Hoofddorp.

Ook verzorgt KaroZangschool lessen en workshops op locatie.
Terug naar boven


 Q: Hoe betaal ik voor de lessen? Kan ik in termijnen betalen?

Privé en duo lessen: Bij het aanschaffen van een meerritten-kaart of een lespakket, dient het totaal bedrag in een keer betaald te worden binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur.  Losse lessen dienen gepast betaald te worden bij aanvang van de les.

Cursussen en workshops: Afhankelijk van de aanvang en de duur van de cursus kan er eventueel in termijnen worden betaald. Vraag naar de specifieke voorwaarden!
Terug naar boven


Zit jou vraag hier niet tussen? Laat het weten!
Terug naar boven