“Om beter te leren zingen was deze cursus echt een openbaring voor me: ik weet nu veel beter wat mijn sterke kanten zijn, maar ook mijn verbeterpunten. Omdat de vervolgcursus nog even op zich laat wachten, heb ik me zelfs opgegeven om de hele cursus nogmaals te volgen, zoveel energie levert het me op” ~ Gerlof


TIJDEN EN DATA NAJAAR 2018

HAARLEM, Droomfabriek, Floresstraat 14,  zaterdagen 10-13 uur: 22 september; 29 september; 6 oktober; 13 oktober; 10 november; 24 november; 8 december; 15 december

 • Deelnemers: 5-10
 • Cursusduur:  8 lessen
 • Investering: Aanbieding: Nu  €45 korting! :  € 342  € 297 (incl. BTW)
 • Locatie: Cursussen en Masterclasses worden gegeven bij locaties die goed te bereiken zijn per eigen vervoer en OV:
  • Haarlem: Droomfabriek, Floresstraat 14,

IN DEZE CURSUS leer je in 8 lesdagen alle onderdelen van Complete Vocal Technique kennen.

JOUW STEM STAAT CENTRAAL: De lessen worden in groepsverband gegeven, maar de nadruk ligt op solozang en jouw persoonlijke zangdoelen:

  • We werken 1-op-1 aan je persoonlijke wensen en stemontwikkeling in een zogenaamd Masterclass.
  • We leren de mogelijkheden van jouw stem kennen door middel van theorie en groepsoefeningen tijdens het workshop-gedeelte
  • Alle stijlen zang zijn welkom: Complete Vocal Technique werkt onafhankelijk van stijl

Deelnemers over de cursus:

 • “Ik heb de zesweekse CVT masterclass bij Karo als zeer leerzaam ervaren. Ze weet een veilige leeromgeving te creëren waarin je durft uit je comfort-zone te gaan. De afwisseling van enerzijds theorie uitleg met praktische ervaringsoefeningen en anderzijds de persoonlijke aandacht voor je solo en je leerwensen zijn heel plezierig en leerzaam. Je leert ook veel van elkaar in een groep van zes. Karo kan hele mooie gerichte feedback geven en praktische oefening ter plekke waardoor je enorm veel leert. Drie uur vliegen voorbij ik kan het iedereen aanraden!” ~Anouk

WAAR JE OOK BENT IN JOUW ONTWIKKELING, JE KUNT ALTIJD EEN STAP VOORUIT!

De lessen zijn process georiënteerd en we richten ons op oplossingen. Je krijgt concrete kennis en praktische handvatten mee, zodat je ook ná de cursusdag thuis verder kunt. Door meer zelfredzaamheid voel je je meer zelfverzekerd in jouw zangschoenen.

BEPROEFDE GROEPSAANPAK: SAMEN KOM JE VERDER!

De groepsaanpak kent vele voordelen: De spiegelneuronen worden actief waardoor je ook door observatie leert; vragen en feedback van anderen zorgt voor meer verdieping en reflectie van de leerstof. Misschien nog het aller waardevolst is dat juist door het process en vooruitgang van anderen te zien,  je je eigen leerproces beter in context kan zien en begrijpen.  Welkom “het zachte leren”!

(Tip: lees ook mijn blog: Coaching in groepsvorm is effectief!)

Positiviteit en het creëren van een stimulerende leeromgeving staan voorop.  De nadruk zal altijd liggen op wat goed gaat. Door te werken in kleine groepen is er voldoende tijd voor individuele aandacht.


VOOR WIE & TOELATING
Zangers van alle zangstijlen met passende motivatie zijn welkom: je bent gecommitteerd en denkt na over je leerdoelen, je bent bereid om uit je comfort zone te stappen en hebt zin om een veel te leren, plus je staat open om verrast te worden door wat jouw stem kan!Ook als beginner ben je welkom bij de cursus. Let wel op: de verdieping van de leerstof maakt dat deze cursus NIET geschikt is als eerste kennismaking met zang: Om mee te kunnen komen met de cursus ben je als deelnemer al een tijd bezig met zingen en je eigen zangstem ontdekken door middel van zelfstudie en veel zingen. Daarbij maakt het niet uit of je dat bij een koor, band, andere muzikale activiteit, of thuis in de zolderkamer doet. Ook hoef je niet eerder zangles hebben gehad om meet te doen.

Diversiteit is een aanwinst: In voorgaande edities van deze cursus heeft de samenstelling van de deelnemers bestaan uit een mix van:

 • Beginners, gevorderden, semi-professionals
 • Solisten, ensemble-/ koorzangers
 • Pop & Rock, Metal, Jazz, Singer/Songwriter, klassiek en wereldmuziek

NU INSCHRIJVEN


Deelnemers over de cursus:

 • “Karo heeft mij met haar enthousiasme over de drempel geholpen om te durven zingen. Zij kijkt goed naar wat ik nodig heb om mijn techniek te verbeteren, maar ook helpt ze de klank te krijgen die ik graag wil.” ~ Hester

INDELING CURSUSDAG

Het eerste deel van de lesdag bestaat uit een workshop met theorie en oefeningen. Het tweede deel bestaat uit solozang. Iedereen komt om de week aan de beurt om solo te zingen (Totaal 4 keer). Elke week behandelen we een ander zangtechnisch onderdeel waaronder:

 • De 3 basis principes
 • De 4 stemfuncties
 • Klankkleur
 • Effecten

VOORBEREIDING SOLOZANG

  • Door dat je zelf bepaalt waar je mee geholpen wil worden blijft het leren dicht bij jouw muzikaliteit en sluiten de oefeningen altijd aan bij jouw specifieke behoeften.
  • Je kiest zelf een nummer uit dat je graag wilt zingen: kies het liefst iets wat nog niet helemaal vanzelf gaat. Het is belangrijk dat je van te voren nadenkt over waar je aan wilt werken. Hieronder vind je alvast een aantal ideeën waar je aan kan denken:

Zangtechnische onderwerpen:

 • Beheersen van volume en dynamiek:
 • Zachter en/of luider willen zingen
 • Overgangen van zacht naar luid en vice versa
 • Beheersen van bereik:
 • Lager / hoger kunnen zingen
 • Hoge noot of een uithaal halen/makkelijker maken
 • Stabiele klank en intonatie
 • Lange noten kunnen zingen
 • Voorkomen dat de stem overslaat
 • Spanningen in de keel (knijpen, pijn) voorkomen/ opheffen
 • Niet buiten adem/ vermoeid raken
 • Voorkomen heesheid
 • Effecten

Stijl en presentatie:

 • Liever, ruiger, netter, stoerder,…wat je maar wilt!  – klinken
 • Andere muziekstijl / stijlelementen eigen maken
 • Improvisatie (ritmisch / melodisch)
 • Interpretatie / Intentie overbrengen

Onderwerpen waar je minder goed bij geholpen kan worden tijdens deze cursus: melodie/structuur leren kennen, tellen, songtekst onthouden (Om te zorgen dat je goed kan concentreren op de zangtechniek, horen deze zaken in principe bij de voorbereidingen thuis).

In het begin kan het lastig zijn om te kiezen waar je aan wilt werken, of misschien is het nog moeilijk om dit goed onder woorden te brengen. De docent kan je hiermee helpen en al snel leer je hoe je richting kan geven aan je eigen Masterclass.

Voor aanvang van de cursus ontvang je uitgebreid informatie over de voorbereiding.


AFWEZIGHEID EN INHALEN

Mocht je een lesdag missen, dan mag je binnen een cursusjaar het theoriegedeelte inhalen bij een latere groep, mits beschikbaar. Let op dat de lesdagen dan ook op een andere weekdag en tijd kunnen vallen! Gemiste solozang kan je inhalen wanneer 1) er of in je eigen groep op een lesdag minder dan 6 deelnemers zijn, of 2) bij een latere groep, mits er minder dan 6 deelnemers zijn er er niemand van die groep hoeft in te halen.

Als je weet dat je meer dan 2 lesdagen moet missen, dan raad ik je aan om te kijken naar een andere/latere cursusaflevering. Lessen kunnen niet ingeruild worden voor andere workshops/lessen.

ZANGLES HAARLEM

ZANGLES HOOFDDORP