In deze week zul je ontdekken dat je stem een instrument is met onbegrensde mogelijkheden. Je zult meteen de eerste dag al versteld staan van jezelf en de andere vakantiegangers en zul je klanken voortbrengen waarvan je niet wist dat je ze in je had…

 

 

Zaterdag 7 juli – zaterdag 14 juli 2018         Chatin, Frankrijk

Gezelligheid, muzikaliteit, heerlijk eten! In no-time je zangtechniek verbeteren onder het genot van alles wat landgoed Preau te bieden heeft. Elke dag solozang en groepsoefeningen in kleine groepjes. Aan de hand van de behoeftes en ervaring van de deelnemers wordt een afwisselend programma samengesteld.

 

+ Locatie ::
www.preau.nl in Frankrijk
l’Huy Preau, 58120 Chatin, France (ten noorden van Dijon)
+ Data :: Aankomst zaterdag 7 juli vanaf 17 uur. Vertrek zaterdag 14 juli 2018
+ Lestijden :: elke dag tussen ongeveer 10 en 15-16 uur. Woensdag een vrije middag.
Laatste avond (vrijdag) concert & party!
+ Prijs ::  €475 (incl. BTW).   NB: dit is alleen de prijs voor de cursus zelf. Kosten voor reis, verblijf en volpension komen hier nog bij. Preau biedt verschillende accomodaties. Bezoek www.preau.nl voor de mogelijkheden.
+ Vervoer ::
Vervoer is op eigen kosten en initiatief, maar via het Prikbord op de site van Preau kun je in contact komen met andere vakantiegangers om carpools af te spreken.
+ Docenten ::  Katja Maria Slotte en Karoliina Korpijaakko
+ Aantal deelnemers :: minimaal 9 deelnemers (1 groep), maximaal 16 deelnemers, verdeeld over twee groepen. Bij veel animo kan er een derde CVT-docent worden toegevoegd. Dan zal de groep uit
maximaal 24 deelnemers bestaan en wordt er in meer groepjes gewerkt.
+ Vragen :: Neem voor vragen over de cursusinhoud contact op met Karoliina Korpijaakko.
Voor vragen over reis, verblijf en volpension: www.preau.nl
+ Inschrijven :: Inschrijvingen lopen via Preau. Mail naar info@preau.nl o.v.v. “CVT Zangvakantie 2018” inclusief de gewenste accommodatie-vorm en aantal meereizende personen, of maak gebruik van het formulier: http://preau.nl/course/2018/28/Complete_Vocal_Technique  

De zangvakantie wordt aangeboden door KaroZangschool en de samenwerkende docenten.

Zingen is niet moeilijk, als je de stem maar niet hindert. Met behulp van plezier, humor, positiviteit en de duidelijke uitleg die bij Complete Vocal Technique (CVT) hoort, maken we de weg vrij voor jouw stem om te schitteren. 
 
Ook voor ervaren vocalisten en oude bekenden van Complete Vocal Technique valt er nog genoeg te ontdekken: deze week staat niet alleen in het teken van het verbeteren van je zangtechniek, maar ook in het verleggen van grenzen, angsten overwinnen en boven jezelf uit stijgen! Daarom staat elke dag in het teken van een bepaald thema, dat misschien weinig te maken lijkt te hebben met zingen, maar het thema zal de voorwaarden scheppen om onbevangen en ontspannen te werken aan de groei van je stem en jezelf .

PROGRAMMA

Het lesprogramma wordt van tevoren opgesteld aan de hand van de samenstelling van de groep. Ervaring, interesses en verzoeken worden meegenomen bij de indeling van de week. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er voornamelijk gewerkt in kleinere groepjes.
Onderdelen die sowieso de revue zullen passeren:
 • Complete Vocal Technique basisprincipes, stemfuncties, klankkleur, effecten
 • Behandeling van Moeilijke ZangZaken Waar Iedereen Wel Mee Zit: o.a. volume, bereik, ‘stembreuk’, zuiver zingen, vibrato, stabiliteit, uithoudingsvermogen en nog veel meer.
 • Advies over Bijzaken Die Eigenlijk Hartstikke Belangrijk Zijn: hoe en waar moet je oefenen, wanneer weet je dat je mooi zingt en dat het ‘goed’ is wat je doet, hoe ga je om met kritiek, hoe bepaal je je eigen stijl?
 • Dagelijkse ‘masterclass’: een lesvorm waar je geen master voor hoeft te zijn en die eigenlijk niets anders betekent dan zangles in het bijzijn van de groep
 • Samenzang van het Vocal Couch Vakantielied (verrassing)
 • Voorbereiding op het concertje op vrijdagavond
 • Aan de hand van de inschrijvingen wordt de rest van het programma samengesteld uit onderwerpen zoals interpretatie, timing, songwriting, improvisatie, podiumpresentatie, microfoontechniek, etc.

DAGINDELING

De dagindeling staat nog niet vast omdat het programma nog samengesteld wordt aan de hand van de inschrijvingen. Vorige jaren was de dagindeling meestal als volgt:
– 10.00 / 11.00 uur: start van het ochtendprogramma
– 13.00 uur lunch
– 14.00 – 16.30 uur deel twee van het programma
– 19.30 uur: diner
– vrijdag: 21.00 uur concertjeDe vrijdagmiddag staat in het teken van repetitie voor het concertje. De repetities voor het concertje vinden plaats in je solotijd met de docenten binnen de cursus zelf.
Na de lessen kun je in de lesruimtes alleen of samen verder oefenen.

Ochtendworkshop: theorie en oefening
In deze midweek komt heel CVT gedetailleerd aan bod en is er dagelijks volop tijd voor vragen en persoonlijke aandacht. Elke dag begint met een workshop in de grote ruimte. De hele groep komt dan samen om een van de onderwerpen uit de techniek te behandelen door middel van uitleg, voorbeelden, vragen en groepsoefeningen. Daarna start het gedeelte solozang.

Middagmasterclass of privéles
Elke cursusdag vindt er in de grote ruimte in de middag een groepsles in de vorm van een zogeheten masterclass plaats: één voor één mogen de deelnemers met de docent werken aan een lied naar keuze terwijl de rest van de groep toeschouwer is en meedoet met de groepsoefeningen die voortvloeien uit de sessie met de solist. Elke dag zal de ene helft van de groep zingen in de masterclass, terwijl de andere helft toeschouwer is en om beurten met de tweede docent één op één in een andere ruimte aan de priveles werkt. Zo krijgt iedereen elke dag de kans om solo te zingen en les te krijgen van een van de docenten; terwijl je alle dagen de masterclass zult bijwonen en mee kunt doen met de groepsoefeningen. 

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op de zangvakantie. Neem daarom de aanwijzingen onder het kopje VOORBEREIDING op tijd en zorgvuldig door.

Concertje
Vrijdagavond wordt de week afgesloten met een intiem optreden voor elkaar, de Preau-crew en Preau-vrienden uit de omgeving. Elke cursist mag een nummer naar keuze ten gehore brengen. 
Er wordt gezorgd voor versterking met microfoons. Je kunt ook je eigen microfoon meenemen. Tijdens de week bestaat de optie te oefenen met microfoon. Lees hieronder meer over de voorbereiding op het concert. 

WAT IS CVT?

CVT staat voor Complete Vocal Technique: een methode die alle soorten stemgebruik overzichtelijk en mogelijk maakt voor iedereen. De zogeheten ‘stemfuncties‘ of ‘vocal modes‘. Wanneer je deze vier manieren leert herkennen en toepassen en de bijbehorende regels leert, staat niets je in de weg om precies zo te klinken zoals jij wilt.
Sinds 2005 is het Complete Vocal Institute in Kopenhagen het grootste particuliere zanginstituut van Europa. Duizenden getalenteerde vocalisten van over de hele wereld hebben er hun zangtechnische opleiding gevolgd en hun aantal blijft elk jaar toenemen. Aan de 3-jarige CVT-docentenopleiding in Kopenhagen zijn inmiddels ongeveer 30 Nederlanders afgestudeerd. De internationale groep afgestudeerde CVT-docenten bestaat inmiddels uit mee dan 250 docenten en is daarmee wereldwijd de grootste groep zangdocenten die onderling dezelfde ‘taal’ spreken.
Over CVT is het boek Complete Zangtechniek verkrijgbaar in de boekhandel of bijvoorbeeld via broekmans.nl. Een aanrader om aan te schaffen voor de zangvakantie!
 

 

VOOR WIE?

De zangvakantie is geschikt voor iedereen niet alleen vocaal herboren uit deze week tevoorschijn wil komen, maar ook voor hen die een persoonlijke uitdaging aan willen gaan.
Ervaring en talent zijn niet het belangrijkste; wel een open mind, lef om je stem te laten horen (zenuwen zijn normaal & van harte welkom 🙂 en de drive om het maximale uit jezelf te halen.
Deze zangvakantie vergt flink wat voorbereiding en eigen inzet: het is van groot belang dat je zelf bedenkt wat je wilt leren omdat het programma draait om JOUW wensen en jouw input.
Waar ben je niet tevreden over? Welk van je talenten wil je nog verder ontwikkelen? Welke vragen wil je behandelen?
 

SOLOZANG EN VOORBEREIDINGEN

Iedereen zingt dagelijks solo in de ‘masterclass’ een lied naar eigen keuze en passen we de eventuele stemoefeningen hierop aan. Zo blijft het leren dicht bij je muzikale doelen en leer je hoe je de nieuwe technieken in de praktijk toepast. Je kiest zelf een nummer uit die je graag wilt zingen en je bepaalt zelf waarmee je geholpen wilt worden. Hieronder lees je meer over de voorbereiding waaronder een aantal tips over waar je mee geholpen kan worden.

 • Kies een nummer uit dat je graag wilt zingen tijdens de masterclass, het liefst een met een ”backingtrack” (karaoke-versie) maar je mag natuurlijk ook a capella (zonder begeleiding) zingen.
 • Je mag jezelf begeleiden op een instrument als je dat wil, maar dit kan afleidend werken. Op internet, YouTube, Spotify en karaoke-versie.nl zijn veel (gratis) backingtracks te vinden. Tevens is er een geluidsinstallatie waar je je mp-3 speler of i-pad op kan aansluiten.
 • Kies liever iets wat je moeilijk vindt dan iets wat je al makkelijk gaat. Zo kan je in korte tijd de meeste vooruitgang boeken.
 • Denk waar je aan wilt werken, bijvoorbeeld:
• Volume/dynamiek: Zachter en/of luider willen zingen / overgangen van zacht naar luid en vice versa
• Bereik: Lager / hoger kunnen zingen
• Hoge noot of een uithaal halen/makkelijker maken
• Stabiele klank  / Lange noten zingen / uithoudingsvermogen en stamina
• Niet langer buiten adem/ vermoeid raken
• Knijpen, last krijgen in de keel / spanningen opheffen
• Voorkomen dat de stem overslaat
• Meer lief, ruig, netter, stoerder,…wat je maar wilt!  – klinken
• Interpretatie/overbrengen en presentatie
 • Leer de structuur en melodie van het nummer uit je hoofd. Op deze manier kun je je beter concentreren wanneer je nieuwe technieken uitprobeert.
 • Onderwerpen waar je tijdens de solozang minder goed bij geholpen kan worden: melodie/structuur leren kennen, songtekst onthouden. (Deze horen in principe bij de voorbereidingen)
 • Je hoeft niet per sé bladmuziek mee te nemen of noten te kunnen lezen. Je mag je eigen solo-sessie opnemen met een audio-recorder.
 • Neem een notitieblok en de songtekst mee naar de les.
 • Probeer een nieuwe nummer niet voor het eerst uit in een solo-sessie: Oefen de nummers alvast thuis op volle volume en “voor-het-echie”.

Vorige jaren is de samenstelling van deze vakantieweken tot ieders plezier heel divers geweest: de groep bestond steeds uit absolute beginners, onverwachte zolderkamertalenten, zangprofs,  koorzangers en zangdocenten.
 

Docenten

Schermafbeelding 2018-01-23 om 17.52.20

MMus. en geautoriseerde CVT docent, Katja Maria Slotte

Katja heeft over de hele wereld gestudeerd, waaronder in Finland, Rotterdam, Duitsland, Canada en Kopenhagen. Katja coacht, componeert, performt, en schrijft over de stem en alles wat er mee te maken heeft. Met al haar kennis en ervaring is zij is dé ‘Complete Vocal Coach’ en ik kan mijn geluk niet op dat we dit jaar samen de CVT-zangvakantie zullen verzorgen.

Maak kennis met Katja op  https://completevocalcoach.com

3de jaars CVT docent in opleiding (autorisatie juni 2018) Karoliina Korpijaakko Geïnspireerd door CVT besloot zij in 2010 om van muziek haar carrière te maken en volgde zij de 1-year Vocalist Course aan het Complete Vocal Institute (CVI) in Kopenhagen in 2014. Dit beviel zo goed dat zij in is 2015 begonnen aan de 3-jarige docentenopleiding aan ’t CVI (afstuderen juni 2018).

De docenten van de CVT Zangvakantie zijn geautoriseerde CVT docenten en/of derdejaars docenten in opleiding.

Vervoer

Vervoer is op eigen kosten en initiatief, maar via het Prikbord op deze site kun je in contact komen met andere vakantiegangers om carpools af te spreken.

Inschrijven

Inschrijvingen lopen via Preau. Mail naar info@preau.nl o.v.v. “CVT Zangvakantie 2018” inclusief de gewenste accommodatie-vorm en aantal meereizende personen, of maak gebruik van het formulier: http://preau.nl/course/2018/28/Complete_Vocal_Technique  

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren