“Denk niet aan de roze olifant”

In een fractie van een seconde zijn we bevangen door een visioen van het fluorescerend slurfdier.

Onze hersenen trekken zich weinig aan van het gebod niet te denken aan iets.

De boodschap dat in ons bovenhuis aankomt is: “Denk aan de roze olifant”.

Wil je efficient zang oefenen en flinke stappen maken, formuleer dan zowel je woorden als je gedachten aan de hand van wat je WÉL wilt dat er gebeurd.

Laten we het bovenstaande voorbeeld plaatsen in de context van zang oefenen.

Je bent een lied aan het oefenen met een lastige uithaal. Tijdens een zangles heb je aanwijzingen gekregen hoe je daar kan komen.

Al voordat je begint met zingen, is het nodig om op te letten op je innerlijke taal (en de aanwezigheid van eventueel rondzwervende olifanten). Wat is namelijk je wens/ doel?

“Ik wil niet breken bij de hoge noot”

Of:

“Ik wil die hoge noot halen”

Het eerste voorbeeld is een roze olifant. De laatste is een positieve wens. Waarom is dit onderscheid zo belangrijk voor het oefenen van zang?

Gaan wij uit van een minder positieve uitkomst (de olifant), dan zullen de hersenen zich als het ware verzetten tegen de nieuwe informatie. De nieuwe zangtechniek die je tijdens het zang oefenen toepast druist immers in tegen de boodschap die eerder bij je hersenen was aangekomen, namelijk: “breek bij de hoge noot”.

Bij een positieve wens bereid je je hersenen als het ware voor om nieuwe informatie te verwerken en te onthouden, zoals bijvoorbeeld een nieuwe zangtechniek die jou helpt om bij die hoge noot te komen. Lukt het, dan is het juist de nieuwe ervaring (en de herhaling daarvan) die nodig is om je zangdoelen te behalen.

Onderzoek je eigen gedachtes bij het zingen. Stampt er een roze olifant rond in je bovenkamer?

Dan is het tijd voor voor een innerlijke opruim-actie: Bedenk wat je WÉL wilt!

HAPPY SINGING! schermafbeelding-2016-09-11-om-11-55-39

-Karo