“Zware, lichte, ronde, grote, kleine, lage, hoge, warme, koude…stem”, hoor je vaak als mensen klankkleur proberen te beschrijven. Dat van “lage” of “hoge” stem is frappant want het zegt eigenlijk alles over de grote invloed van klankkleur voor onze perceptie van geluid. Een donkere stem kan overkomen als “lager” en een lichte stem als “hoger” terwijl er geen verschil is in de werkelijke toonhoogte. Deze manier van klankkleur beschrijven kan soms misleidend zijn. In Complete Vocal Technique gebruiken we de woorden “licht” en “donker” om de klankkleur te beschrijven.

Klankkleur kan je leren aanpassen naar je eigen smaak en stijl waar je van houdt. (Je kan ook leuk andere artiesten gaan imiteren als je klankkleur goed beheerst!) Leren veranderen van de klankkleur wil niet zeggen dat je niet meer naar jezelf klinkt. Sterker nog, iedereen heeft zijn eigen unieke sound en leren omgaan met klankkleur kan dit juist versterken!

Extra tip: “As a singer you never get the pleasure of the concert” zegt een van mijn eigen coaches. Door de bottengeleiding (intern gehoor) horen we niet wat anderen horen. Neem jezelf op als je verschillende klanken uitprobeert. Pas dan kan je horen hoe het écht klinkt. Op deze manier voorkom je dat je a priori nieuwe klanken te snel afwijst en te hard over jezelf beoordeelt. Maak er een gewoonte van om jezelf op te nemen en terug te luisteren.

Happy singing! 🙂