Schermafbeelding 2016-08-15 om 13.04.36 1. VOLUME   Hoger is LUIDER! Als je je qua volume inhoudt voor welke reden dan ook, kan dat averechts werken. Luider zingen maakt vaak het halen van de hoge noot makkelijker, zeker in het begin. Hou je dus niet in en draai aan die volumeknop! Sorry buren…

 2. SPIERBALLEN (maar niet te veel!) Extra je best doen voor een hoge noot – Het kan dat je dan je buikspieren stijf aanspant wat juist niet ten goede komt voor het halen van de noot. Merk je dat dit bij jou het geval is, doe dan alsof je iets van de grond opraapt op het moment supreme.  Zo haal je de buikspieren van het slot af!

Of heb je juist niet genoeg energie voor die hoge noot?  Maak tijdens het zingen een push-up tegen de muur. Of leun met je rug tegen de muur, knieën gebogen en duw met je (onder)rug tegen de muur.

3. MOND OPEN! Hoe hoger je zingt, hoe verder je mond open moet. Let wel: de mond kan ook te ver open! Twee vingers tussen je tanden plaatsen is voor velen een goede indicatie van een voldoende mondopening bij de hoge noten. Vaak zijn we niet bewust van de mondstand tijdens het zingen. Niet zo gek tenzij je voor een spiegel staat te play-backen  En dat is ook gelijk de oplossing: Kijk in de spiegel zodat je ziet wat je aan het doen bent. L

4. HOGE NOOT – BLIJE NOOT  Probeer eens erbij te lachen als je bij de hoge noot komt. Je wenkbrauwen optillen kan ook helpen. Gek genoeg wil het strottenhoofd ook vaak mee omhoog en juist dat hebben we vaak nodig voor die hoge noten.

HAPPY SINGING! 🙂